Mbretëria e Bashkuar shkurton periudhën e vetë-izolimit nga 14 ditë në 10

Kontaktet e njerëzve që kanë rezultuar pozitiv me koronavirus në Britaninë e Madhe do të lejohen të izolojnë për 10 ditë, në vend të 14, ditëve nga java e ardhshme, kanë njoftuar zyrtarët kryesorë mjekësorë.

Ndryshimet, të cilat tashmë filluan në Uells këtë javë, do të zbatohen për Anglinë, Skocinë dhe Irlandën e Veriut  të hënën e ardhshme, 14 dhjetor.

Njerëzit e udhëzuar për të bërë karantinë pasi të kthehen nga vendet me rrezik të lartë do të jenë në gjendje të vetë-izolohen për 10 ditë.

Në një deklaratë, zyrtarët kryesorë mjekësorë theksuan se vetë-izolimi ishte “thelbësor për të zvogëluar përhapjen e Covid pasi prish zinxhirët e transmetimit”.

Por ata thanë: “Pas rishikimit të provave, ne tani jemi të sigurt se mund të zvogëlojmë numrin e ditëve të vetë-izolimit.”

Njerëzit që testojnë pozitivisht për koronavirus tashmë u kërkohet të vetë-izolohen për 10 ditë nga fillimi i simptomave ose 10 ditë nga marrja e një testi pozitiv nëse janë asimptomatike.

Ekspertët thonë se njerëzit janë më infektivë në kohën kur shfaqin simptomat e para ndërsa në ditën e 10-të, vetëm rreth 2% do të jenë akoma në gjendje të kalojnë virusin tek të tjerët.

Author: admin