Kafeja ndihmon në mbajtjen e presionit të ulët të gjakut.

33

Një grup studiuesish kanë gjetur “efekte pozitive për zbutjen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare” tek ata që konsumojnë një deri në tre filxhanë kafe në ditë.

  • Kafeja rrit presionin e gjakut. Kjo është sigurisht e vërtetë, por vetëm në rast se e teproni me sasitë.

Tani një studim i kryer nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Bolonjës dhe IRCCS Azienda Ospedaliero-Universitaria di Bologna – Policlinico di Sant’Orsola ka dale ne tjeter konkluzion. E publikuar më 8 janar në revistën Nutrients, doli në përfundimin se “ata që pinë kafe rregullisht kanë presion të ulët të gjakut dukshëm, krahasuar me ata që nuk e pinë atë”. Siç shpjegoi autori i parë i hulumtimit Arrigo Cicero për revistën e Universitetit të Bolonjës, merita i përket në thelb “komponentëve bioaktivë” që përgmban pija më e pëlqyer nga italianët (polifenolet mbi të gjitha, ed.), të cilat u zbuluan se ishin në gjendje të “kundërbalancojë” efektet e kafeinës.

Kushtojini vëmendje sasive

Më konkretisht, anketa u krye në një kampion prej 1503 personash (720 burra dhe 783 gra), për secilin prej të cilëve u krahasuan nivelet e presionit të gjakut dhe zakonet e konsumimit të kafesë, së bashku me një sërë të dhënash të tjera klinike. Rezultatet – ilustron gjithmonë Cicero – ishin të qarta: “Presioni arterial periferik ishte dukshëm më i ulët në subjektet që konsumonin nga një deri në tre filxhanë kafe në ditë në krahasim me ata që nuk konsumonin kafe”.

Dhe për herë të parë – shtoi ai – ky efekt u vu re “edhe në lidhje me presionin qendror të aortës, atë afër zemrës, ku vërehet një fenomen pothuajse identik, me vlera krejtësisht të ngjashme për ata që pinë kafe zakonisht. krahasuar me jokonsumatorët”. Këto janë rezultatet që konfirmojnë efektet pozitive të kafesë për zbutjen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare».Kjo, megjithatë, me kusht që të respektohet maksimumi i tre filxhanëve në ditë .

Përgatiti për “JEHONA.Info”

Rubin Kristo