Syzet: shpikja më e famshme mesjetare

Të shohësh dikë që mban syze sot është po aq normale sa të shohësh dikë që mban shall në dimër.

Syzet janë një mjet që përmirëson shikimin e shumë njerëzve, por kjo nuk ishte rasti.

Zhvillimi i syzeve si një trajtim i zakonshëm zgjati me shekuj, dhe falë shumë inovatorëve të shkëlqyeshëm tani kemi një mjet shumë efektiv.

A keni menduar ndonjëherë se cila është teknologjia kryesore prapa syzeve?

Këtu është një ekskursion i shkurtër në histori që tani lejon miliona njerëz të lexojnë, ngasin makinën, të kryejnë operacione dhe përgjithësisht të bëjnë një jetë më të mirë.

Për fat të mirë, sot është gjithashtu e mundur të përdoren lentet e kontaktit, të cilat mund të blihen në dyqane optike ose në internet.

Shpikësi i parë i atyre që mund të quajmë syze është i panjohur.

Sidoqoftë, Romakët së pari zbuluan aftësinë për të përdorur xham për të përmirësuar aftësinë e tyre për të parë tekstin e vogël duke krijuar syze të vogla zmadhuese.

Syzet e para të njohur në histori u shfaqën në Itali në shekullin XIII.

Lentet e qelqit vendoseshin në korniza druri ose lëkure (ose herë pas here, korniza të bëra me brirë kafshësh) dhe më pas mbaheshin para fytyrës ose vendoseshin në hundë.

Të përdorura kryesisht nga murgjit, syzet u rritën në popullaritet dhe teknologjia e prodhimit u përmirësua gjatë Rilindjes.

Veprat artistike mbeten dëshmia më e mirë për ekzistencën e këtyre syzeve antike, pasi pikturat e hershme të Rilindjes ndonjëherë përshkruajnë studiues që përdorin korniza portative ose syze në stilin e purtekës.

Mjeshtrat italianë të xhamit bënë lente me trashësi të ndryshme bazuar në testet e shikimit rudimentar.

Ndërsa këto syze u bënë më të popullarizuara, krijimet italiane u përhapën në të gjithë Evropën, të disponueshme ekskluzivisht për borgjezët fisnikë dhe të pasur.

Teknologjia mbeti mjaft e ngjashme për disa shekuj, pasi ndryshimet e para erdhën në vitet 1700.

Modeli më i famshëm i këtyre syzeve të evoluara u quajt “Margins of Martin”, syze të zhvilluara nga shpikësi Benjamin Martin.

Këto syze, të cilat tani shiten si koleksione, hodhën themelin për zhvillimin e lenteve më të sakta dhe më të hollë, me korniza të dizajnuara për të zgjatur.

Zhvillime të dukshme

Pas inovacionit të tempujve ishte ajo e lenteve dyfokale, e shpikur nga Benjamin Franklin, e cila ju lejonte të shihni mirë nga afër dhe larg, duke përdorur një palë syze në vend të dy.

Një lloj tjetër i syzeve që ishin në modë në atë kohë ishin “syzet me gërshërë”.

Këto mund të ruheshin në xhep dhe të nxirreshin kur ishte nevoja, për të lexuar ose parë diçka të rëndësishme.

Në fillim të shekullit të 19-të, syzet ishin ende të bëra me dorë dhe nuk përfaqësonin një teknologji të disponueshme për të gjithë.

Falë revolucionit industrial dhe prodhimit masiv të kornizave dhe lenteve, më në fund u bënë brenda mundësive për një pjese të madhe të popullsisë së kohës.

Risitë moderne

Gjatë shekujve 19 dhe 20, me një ulje të çmimeve të përbërësve, shumë krijuan syze që ishin gjithashtu një objekt mode dhe jo vetëm një mjet për të parë mirë.

Kornizat me forma, materiale dhe ngjyra të ndryshme u bënë të disponueshme për ata që dëshironin që syzet të përputheshin me formën e fytyrës, ngjyrës së syve ose veshjes.

Për shembull, Theodore Roosevelt mbante syze pince-nez, të cilat nuk kishin tempuj, por që qëndronin para syve falë një kapëseje në hundë.

Këto syze ishin mjaft të popullarizuara në fillim të shekullit 20.

Në veçanti, stilet kanë ndryshuar për shkak të disponueshmërisë dhe zhvillimit të plastikës së qëndrueshme.

Nuk ishte më e nevojshme që të gjitha syzet të bëheshin me korniza të bëra prej druri, metali ose briri.

Plastika mund të formohet në shumë forma dhe madhësi.

Shekulli 20 pa gjithashtu ngritjen e syzeve të diellit, të përdorura për të mbrojtur sytë ashtu edhe si një aksesor mode.

Këto u shpikën për herë të parë në Kinë gjatë shekullit të 12-të, por nuk ishin funksionale për mbrojtjen e shikimit ose të diellit, ato u përdorën për të errësuar sytë e gjykatësve në gjykatë në mënyrë që askush të mos mund të përcaktonte shprehjet e tyre. vanillamagazine.it

Image

Author: admin