Pse disa njerëz nuk i mbajnë mend ëndrrat e tyre?

129

Mënyra në të cilën janë formuar ëndrrat tona ka mbetur një mister në qarqet shkencore.

Sot ne e dimë që truri ynë ndërton ëndrra nga kujtimet tona që janë të pranishme në jetën e përditshme, si dhe nga nënvetëdija.

Kjo do të thotë që kujtimet e fundit të kombinuara me informacionin që kemi ruajtur në vitet e fundit – kujtime, trauma, emocione dhe ndjenja – krijojnë ëndrra misterioze, ndonjëherë absurde.

Sidoqoftë, nuk është ende e mundur të përcaktohet pse mendja jonë udhëton në vende të caktuara natën ose pse zgjedh disa kujtime, ngjyra, zëra, skena ose njerëz. Dhe ndërsa disa njerëz shpesh kujtojnë ëndrrat e tyre, të tjerët kanë një problem me të.

Ka shumë arsye pse nuk mund të mbani mend atë që keni ëndërruar.

Stresi

Kërkimet kanë treguar se stresi jo vetëm që prish dhe shkurton fazën REM të gjumit, por gjithashtu rrit numrin e zgjimeve gjatë natës. Të dy mund ta bëjnë të vështirë për të kujtuar atë që keni ëndërruar.

 

Është e rëndësishme të shmangni ushqimet që prishin gjumin – ushqime të rënda dhe të pasura, vakte të yndyrshme dhe të skuqura, ushqime pikante, fruta agrumesh, por edhe pije me gaz.

Trauma

Trauma është e ngjashme me stresin, por shumë më intensive. Kjo lehtë mund të çojë në pagjumësi, por edhe të shtypë plotësisht kujtimin e ëndrrave në një përpjekje për të harruar sa më shpejt ëndrrat e këqija.

Stimuluesit

Rekomandohet të shmangni kafeinën, nikotinën, alkoolin para se të flini, sepse gjithçka që shqetëson gjumin. Megjithëse duket se, të themi, alkooli kontribuon në një gjumë më të shpejtë, ai në të vërtetë prish gjumin në gjysmën e dytë të natës kur bëhet fjalë për tretjen e tij.

Disa ilaçe

Sipas ekspertit të gjumit dhe profesorit të NYU Gardin Jean-Louis, “disa ilaçe mund të ndikojnë në fazën REM të gjumit ose të shkaktojnë makthe”.

Çrregullime të gjumit

Çdo gjë, nga pagjumësia tek apnea e gjumit dhe narkolepsia mund të ndikojë negativisht në ciklin e gjumit.

Zgjimi shumë shpejt

Sipas psikologut dhe ekspertit të ëndrrave Rubin Neyman, zgjimi shumë shpejt mund t’ju bëjë të harroni ëndrrat tuaja.

Mosinteresim

Autori dhe eksperti për ëndrrat lucide Robert Waggoner përmendi një herë se disa njerëz thjesht interesohen për ato që ëndërruan, ndërsa të tjerët jo. Dhe, nëse nuk jeni të interesuar për diçka, nuk do t’i jepni rëndësi, raporton Mind Body Green.