OBSh akuzohet për komplot me italianët, zhduket raporti famëkeq për pandeminë në Itali

Organizata Botërore e Shëndetësisë po akuzohet për komplot me ministrinë italiane të Shëndetësisë me qëllim për të hequr një raport që zbulonte keqmenaxhimin e vendit në fillim të pandemisë së koronavirusit – botimi i së cilës kishte për qëllim për të parandaluar vdekjeve në të ardhmen.

Italia ishte vendi i parë evropian që u përfshi nga pandemiae Covid. R

aporti, i hartuar nga shkencëtari i OBSH-së Francesco Zambon dhe 10 kolegë të tij në të gjithë Evropën, u financua nga qeveria e Kuvajtit me synimin për të siguruar informacion për vendet që ende nuk ishin goditur nga pandemia e Covid.

I titulluar “Një Sfidë e Paprecedentë: Përgjigja e Parë e Italisë ndaj Covid-19”, dokumenti u botua në faqen e internetit të OBSH-së më 13 maj përpara se të zhdukej ditën tjetër, siç raportoi për herë të parë The Guardian në Gusht. Raporti me 102 faqe thekson se plani pandemik i Italisë nuk ishte azhurnuar që nga viti 2006 dhe se, për shkak të të papërgatiturit, përgjigja fillestare nga spitalet ishte “e improvizuar, kaotike dhe krijuese”. U desh kohë që udhëzimi zyrtar të bëhej i disponueshëm, shtoi raporti.

Dokumenti dyshohet se u hoq me kërkesë të Ranieri Guerra, ndihmës i drejtorit të përgjithshëm i OBSH-së për iniciativat strategjike.

Guerra ishte drejtori i përgjithshëm për shëndetin parandalues në ministrinë italiane të Shëndetësisë midis 2014 dhe fundi i 2017, dhe për këtë arsye ishte përgjegjës për azhurnimin e planit pandemik sipas udhëzimeve të reja të paraqitura nga OBSH dhe Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC). Guerra është ndër shkencëtarët Task-Forcës së Covid-19 të qeverisë italiane.

Plani i antik, i dalë mode është një element thelbësor në hetimet paraprake që po kryhen nga prokurorët në Bergamo – provinca e Lombardisë e goditur më shumë gjatë valës së parë të pandemisë – për shkak të neglizhencës të mundshme kriminale nga autoritetet. Vdekjet e lidhura me Covid në Itali tejkaluan 60,000 të Dielën, numri më i lartë në Evropën kontinentale.

Hetuesit po përdorin gjithashtu një raport të përpiluar pas valës së parë nga një gjeneral në pension i ushtrisë, Pier Paolo Lunelli, i cili arriti në përfundimin se deri në 10,000 vdekje mund t’i jenë atribuuar mungesës së protokolleve të mjaftueshme anti-pandemike.

Zambon, i cili është i vendosur në zyrën e OBSH-së në Venecia, është thirrur tre herë për të dëshmuar para prokurorëve, por është ndaluar ta bëjë këtë nga OBSH, e cila ka insistuar që ai dhe 10 studiuesit e tjerë të përfshirë në prodhimin e raportit duhet të kenë imunitet për të dëshmuar. Vetëm Guerra u dëgjua

Author: admin